Construction in Odegaard to Continue in 2012–13 Academic Year

Who
Archi­tects: Miller Hull Part­ner­ship, Seat­tle
Gen­eral Contractor/Construction Man­ager: Morten­son Con­struc­tion, Seat­tle
Uni­ver­sity Libraries: Betsy Wil­son, Dean; Jill McK­instry, Direc­tor, Ode­gaard Library
Fund­ing: $16,575,000 appro­pri­ated by the Wash­ing­ton State Leg­is­la­ture in the 2011–13 bud­get; tuition funds are not being used for the project.

What
1. Bet­ter opti­miza­tion of space
The cen­tral stair­case will be replaced by a smaller pro­file stair­case, cre­at­ing an open three-story atrium with addi­tional light­ing and infor­mal seat­ing for stu­dents.
2. Active for­mal learn­ing spaces
Three hands-on class­rooms will be cre­ated to sup­port col­lab­o­ra­tive learn­ing with team tables, mul­ti­ple flat-panel dis­play screens and writ­ing sur­faces. They will be open for infor­mal learn­ing when not sched­uled for classes.
3. Joint con­sul­ta­tion area for research & writ­ing
Librar­i­ans and writ­ing tutors will be avail­able by appoint­ment or drop-in to assist stu­dents with research and writ­ing needs.
4. More spaces for stu­dent col­lab­o­ra­tion
Tak­ing advan­tage of the struc­ture of the build­ing, win­dow alcoves will be turned into team booths for group work.
5.  More group study rooms
Group study rooms with writable wall sur­faces and dig­i­tal screens will be cre­ated on the first floor.
6.  More quiet zones
The third floor will be enclosed in glass to cre­ate more areas for quiet study
7.  In sum, the ren­o­va­tion will bring:
3 technology–rich class­rooms that will pro­vide addi­tional study space after hours
38 new white­boards for study­ing and group projects
6,000 square feet of seat­ing within new cen­tral atrium space
30+ new unique spaces for teams to meet and work together
1 new glass wall sep­a­rat­ing the quiet study floor from the atrium

When
June 18, 2012 to late spring 2013

Work com­pleted in sum­mer 2012:
• The cen­tral stair­case was demol­ished.
• A large sky­light was added to the roof.
• Scaf­fold­ing was built in the cen­ter of the build­ing from floors 1 to 3 for con­struc­tion access.
• A new mez­za­nine floor was built with steel beams and a con­crete floor.

Work to be com­pleted Sep­tem­ber 2012—May 2013
• Class­rooms and tech­nol­ogy built out on the first floor
• Fur­nish­ings designed/purchased
• Staff offices on the mez­za­nine built
• New, smaller stair­case from first to third floors con­structed
• New writ­ing & research help con­sul­ta­tion space built
• Team spaces in the alcoves built/furnished
• Cen­tral atrium built/furnished

Learn more:
Ode­gaard Library Web site: www.lib.washington.edu/ougl/
Ode­gaard Ren­o­va­tion Blog: blogs.uw.edu/ouglreno/
Miller Hull Part­ner­ship: www.millerhull.com/html/home.htm

One thought on “Construction in Odegaard to Continue in 2012–13 Academic Year

  1. Hey! I sim­ply want to give a huge thumbs up for the nice data you’ve right here on this post. I will prob­a­bly be com­ing back to your weblog for more soon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Required
Required